Ik ga voor samenwerken

Lees het verhaal van Brigitte
, 53 jaar
SEH-verpleegkundige

Ik ga voor samenwerken

Brigitte, SEH-verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp, vertelt over de bijzondere samenwerking binnen het team op de SEH en de rol die zij hierin vervult. Een samenwerking die zij zelf omschrijft als hecht, met directe communicatie en empathie voor elkaar. Collega’s kunnen altijd op haar rekenen. Ze omschrijft zichzelf als een echte doener. Ze weet van aanpakken en waar je ook mee zit, je kan altijd bij haar terecht.

“Ik hou van de acute zorg. Het zit hem in de afwisseling die het met zich meebrengt.
Dagelijks krijg je te maken met een hele diverse patiëntencategorie. We maken heftige situaties mee die erin hakken. Het ene moment kan je een ziek kind krijgen waar je zorg aan moet leveren. Soms loopt het slecht af. Dat doet ons ook verdriet. Het blijft in je achterhoofd zitten. Toch moet je door en sta je even later een gebroken duim in te gipsen. Dat is wel de dynamiek waarin je werkt op de Spoedeisende Hulp. Het hoort bij de orde van de dag.

Door met elkaar te blijven praten houden we oog voor elkaars gevoelens en welzijn.

Mijn uitlaatklep vind ik bij collega’s. Maar andersom kunnen ze ook altijd bij mij terecht. We nemen altijd de tijd voor elkaar. Dan praten we over wat er is gebeurd. We hebben ook een bijzondere omstandigheden team dat contact met je opneemt wanneer je bij een heftige situatie betrokken bent geweest. Dit team bestaat uit een aantal ervaren SEH-collega’s die moeilijke situaties bespreekbaar maken en ervoor zorgen dat je niet met een zwaar gevoel naar huis gaat. Door te blijven praten houden we oog voor elkaars gevoelens en welzijn.

Die empathie loopt als een rode draad door onze afdeling. Het komt terug in onze werkwijze met patiënten, en in ons contact met elkaar. We steunen elkaar door dik en dun. Een zwangere collega? Tilwerk neem ik altijd van haar over. Een collega met een moeilijke casus? Dan check ik altijd even of ik werk uit handen kan nemen. Een collega met een moeilijke privé-situatie? Dan vraag ik altijd een keer extra hoe het gaat. Soms krijgen we ook te maken met agressie. Ook dan geldt; samen staan we sterk.

Ik denk dat de directe communicatie binnen onze afdeling erg bijdraagt aan de prettige werksfeer en manier van werken. Door het veelvoud aan acute situaties waar wij mee te maken krijgen wordt er veel doorzettingsvermogen van je gevraagd. Je moet stressbestendig zijn om in acute situaties goed samen te kunnen werken en het hoofd koel te houden. Ik voel de ruimte om mijn collega’s aan te sturen en direct feedback te geven wanneer dat nodig is. Vanwege de hectiek op de werkvloer is de feedback vaak direct. Daar moet je wel tegen kunnen. De openheid binnen de afdeling en goede band tussen collega’s maakt dat je op deze manier goed met elkaar kan werken en dat we samen de beste zorg kunnen leveren voor onze patiënten.”

Ben je op zoek naar uitdagend werk, hou je van spanning en wil je graag iets voor een ander betekenen? Dan is werken op de Spoedeisende Hulp bij het Maastricht UMC+ echt iets voor jou!

Deel dit verhaal:

Dit is waarom zij ervoor gingen