“Ik zocht meer uitdaging en diepgang in mijn werk en wilde kennismaken met meerdere specialismen”

Waarom heb jij gekozen voor de BAZ-opleiding?
“Ik werkte voorheen als verpleegkundige op een neurologische verpleegafdeling. Ik zocht meer uitdaging en diepgang in mijn werk en wilde kennismaken met meerdere specialismen.”

Wat brengt de BAZ-opleiding jou?
“De BAZ opleiding brengt mij veel kennis. Tijdens de BAZ krijg je te maken met verschillende richtingen binnen de acute setting en doe je veel ervaring op. Je leert om het beste uit jezelf te halen. Wat mij ook aanspreekt aan de acute sector is dat je veel dieper op de patiënt in kunt gaan. Op de recovery heb je bijvoorbeeld maximaal drie volwassen patiënten of twee kindjes onder je hoede. Het werk is heel dynamisch en gevarieerd. Ook spreekt het klinisch redeneren – bepalen welke zorg de patiënt nodig heeft en waarom – me aan.‘’

Welke kwaliteiten heb je nodig?
“Je moet een flexibele instelling hebben, weten van aanpakken en een teamplayer zijn want samenwerking is belangrijk voor een optimale patiëntenzorg. Grenzen stellen is ook belangrijk in de acute setting om de veiligheid van de patiënt te waarborgen, maar tevens ook voor je eigen leerproces. Verder moet je leergierig zijn en doorzettingsvermogen hebben want de opleiding vergt een behoorlijke tijdsinvestering. Maar dat is het waard.”

Hoe is de teamspirit?
“Teamspirit is hier, op de recovery, heel belangrijk. Je moet elkaar kunnen vertrouwen, je moet het samen doen. De collega’s helpen elkaar heel goed. Dat is mooi om te zien en daar wil ik zelf ook aan bijdragen.”

Wat leer je?
“Ten eerste leer ik hier heel veel theorie over de verschillende specialismen en hoe je de theorie moet toepassen in de praktijk. Dit doe je aan de hand van de ABCDE-methode: ‘threat first what kills first’. Dit leer je al op de verpleegafdelingen, maar nu met veel meer diepgang en gefocust op de post-operatieve zorg. Je ziet patiënten van zoveel verschillende specialismen. Er is daardoor zoveel te leren, je bent nooit uitgeleerd, dat maakt het werk uitdagend.”

Hoe ben je gegroeid in het vak?
“Ik ben pas een paar weken bezig met de BAZ-opleiding en zal nog veel gaan groeien in de toekomst. Vooral door alle kennis die ik zal opdoen tijdens de lessen van de BAZ, en die te gaan toepassen op de werkvloer. Door de ervaring in het MUMC+ ben ik ook sterk gegroeid in mijn communicatie met artsen en verpleegkundigen, waardoor de samenwerking vloeiend verloopt.”

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er na de BAZ-opleiding?
“We zijn een academisch ziekenhuis dus er zijn veel doorgroeimogelijkheden. De BAZ opleiding biedt je vele mogelijkheden daartoe, omdat je breed wordt opgeleid. In dit half jaar kun je gaan onderzoeken welke richting/afdeling nu het beste bij je past. Ik heb mezelf voorafgaand aan de BAZ al georiënteerd en voor mij was het vrij duidelijk dat ik voor de recovery wilde gaan. Dit sprak me namelijk vanaf het begin al aan, omdat het zo’n gevarieerde afdeling is en je nauw samenwerkt met de OK en de anesthesie. Op de recovery zelf kun je aan diverse werkgroepen deelnemen zoals bijvoorbeeld de kinderwerkgroep. Ook is het mogelijk om parttime voor de Maastricht UMC+ Academie te gaan werken en zelf lessen te verzorgen.’’

“Zoek je meer uitdaging en dynamiek in je werk, ga dan voor de BAZ-opleiding”

Deel dit verhaal:

Dit is waarom zij ervoor gingen