Ik ga voor een carrière waarin ik kan zorgen voor anderen

Lees het verhaal van Ralph, 52 jaar
MBO-Verpleegkunde versneld afgerond. Verpleegkundige binnen de interne flexpool (Plusteam) van het Maastricht UMC+

Je carrière startte ooit in het bedrijfsleven. Wat heeft je doen besluiten een carrièreswitch te maken naar de zorg?

“Ik heb altijd voor mensen klaargestaan tijdens mijn vorige banen in het bedrijfsleven en later als coach. Ik wilde mijzelf echter opnieuw uitdagen in een omgeving die er werkelijk toe doet. Het mooie aan ons vak als verpleegkundige is dat je dicht bij mensen staat in een erg kwetsbare fase van hun leven. Elke extra stap die je zet of aandacht die je de patiënten geeft wordt enorm gewaardeerd en daar word ik blij van. Je dient continu alert te zijn en ‘aan’ te staan. Je bent namelijk verantwoordelijk voor het welzijn van de patiënten. Deze gedachte en dit gevoel van verantwoordelijkheid houdt mij scherp en haalt het beste in mij naar boven. In de zorg kom ik het beste tot mijn recht en voel ik mij het meeste thuis!”

Op welke afdeling ben jij nu werkzaam en hoe bevalt dit?

“Ik werk in het Plusteam, de interne flexpool van verpleegkundigen binnen het MUMC+. Ik ondersteun de afdelingen waar de nood het hoogste is. Het voordeel is dat het team waarmee ik werk heel erg groot is, en dat je dus veel leuke collega’s hebt. Het nadeel is dat je geen vast team hebt waarmee je werkt. Ik ga ervan uit dat dit minder wordt naarmate ik langer binnen het ziekenhuis werk. Ooit wil ik deel uitmaken van een vast team, ergens op een vaste afdeling.”

Wat is het mooiste aan jouw baan als verpleegkundige?

“Het is de menselijke factor die mij zo aantrekt. Elke dag sta je in contact met mensen die jou hun gezondheid toevertrouwen. Dat schept een bijzondere band. Ik vind het fijn om te zorgen voor anderen. Daarmee bedoel ik niet alleen de klinische handelingen, maar ook het aanreiken van een kopje koffie, of het bieden van een luisterend oor!”

Wat siert MUMC+ als werkgever?

“Het MUMC+ is een prachtige organisatie waar specialisten uit alle hoeken van de zorg samen hun krachten bundelen voor het leveren van de beste zorg. Een plek waar kennis en ervaring samenkomen en waar uitdagingen niet uit de weg worden gegaan. Je kansen zijn onbegrensd binnen het MUMC+. Je wordt heel goed gefaciliteerd in je groei zodra jij iets ambieert. Er wordt heel goed met je meegedacht, zodat jij altijd het beste tot je recht komt binnen je rol in het ziekenhuis.”

Waar haal jij de meeste energie uit binnen je werk als verpleegkundige?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken, de patiënten! Dat patiënten zich door jouw inspanning en toewijding beter gaan voelen is de grootste energie booster die er is! Het zien van de progressie die zij maken is waar je het allemaal voor doet. Daar zet je graag een stapje extra voor.”

Het mooie aan ons vak als verpleegkundige is dat je dicht bij mensen staat in een erg kwetsbare fase van hun leven.

Hoe zie jij de toekomst van de verpleegkundige?

“Ik zie de verpleegkundige van de toekomst voor me als een regisseur van de zorg, met een groeiende verantwoordelijkheid binnen afgestemde kaders.”

Welk advies zou jij mensen die dromen van een baan als verpleegkundige willen meegeven?

“Als je een passie voor mensen hebt en een uitdagende baan zoekt, klop dan hier aan en vraag of je eens enkele dagen zou mogen meelopen om de rol als verpleegkundige te ervaren. Zo ben ik ook ooit begonnen. Ik weet zeker dat je net zoals ik nooit meer weggaat. Het voelde voor mij echt als thuiskomen!”

Ben je op zoek naar uitdagend werk, hou je van spanning en wil je graag iets voor een ander betekenen?, dan is verpleegkundige bij het Maastricht UMC+ echt iets voor jou!

Deel dit verhaal:

Dit is waarom zij ervoor gingen