Ik ga voor een betekenisvolle carrière waarin ik met mijn specialisatie de beste en meest complexe zorg kan bieden aan mijn patiënten

Lees het verhaal van Maike, 30 jaar
HBO-Verpleegkunde & specialistische vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige binnen MUMC+ afgerond.
Maike werkt op de Kinderafdeling als kinderverpleegkundige.

Vertel eens, hoe ben jij tot de keuze gekomen om verpleegkundige te worden?

“Toen ik nog op de basisschool zat, in groep vijf om precies te zijn, las ik een boekje over de neonatologie verpleegkundige. Vanaf dat moment wist ik dat ik ooit in het ziekenhuis wilde werken. Als kind heb ik zelf ook regelmatig in het ziekenhuis gelegen, waardoor het beroep van verpleegkundige bij mij al wat meer tot de verbeelding sprak.

Van mijn periodes als kind in het ziekenhuis is mij een ding altijd bijgebleven; de persoonlijke aandacht die ik kreeg van de verpleegkundigen die voor mij zorgden. Het was zo fijn dat je even kon vergeten dat je ziek was door een grapje of een leuk gesprek. De verpleegkundigen wisten ondanks het ziek zijn een glimlach op mijn gezicht te toveren. Ik wist het meteen; dit is iets wat ik later zelf ook wilde bereiken. Mijn ambitie om de zorg in te gaan, specifiek als kinderverpleegkundige, werd hierdoor alleen maar versterkt!”

Zou je ons eens willen meenemen in de stappen die jij hebt gezet om verpleegkundige te worden?

“Ik heb na mijn middelbare school HBO Verpleegkunde gestudeerd op Hogeschool Zuyd in Heerlen. Na mijn afstuderen heb ik nog een vervolgopleiding gedaan tot kinderverpleegkundige binnen het Maastricht UMC+.”

Wat maakt het werk als verpleegkundige voor jou het mooiste beroep?

“Persoonlijk is het mijn grootste drijfveer om iets voor iemand te kunnen betekenen wanneer diegene dit het hardste nodig heeft. Echt klaar staan voor een ander! Werken op de kinderafdeling biedt mij veel betekenisgeving in mijn werk en leven. Je hebt natuurlijk te maken met het kostbaarste bezit van ouders, namelijk hun kind. Het is heel speciaal als je door je inzet een glimlach van een kind krijgt terwijl hij of zij al dagen niet lekker is. Ervoor kunnen zorgen dat een kind zich even niet ziek voelt door een grapje, dansje of het bieden van afleiding, geeft mij enorm veel voldoening.”

Kan je eens beschrijven waarom MUMC+ zo’n fijne werkgever voor je is?

“Er zijn binnen dit ziekenhuis veel doorgroeimogelijkheden, wat ik heel belangrijk vind.

Zo ben ik bijvoorbeeld als assessor betrokken bij de opleiding tot kinderverpleegkundige die vanuit het MUMC+ gegeven wordt. Zo kan ik mij naast mijn werkzaamheden als verpleegkundige blijven ontwikkelen binnen mijn specialisme en mijn kennis en ervaring delen met de verpleegkundigen in spé!”

Waar krijg jij energie van? Wat maakt jouw werk interessant?

“Ik krijg er energie van als ik zie dat de patiënt zich beter voelt. Ze weer iets vrolijker worden of zelfs praatjes krijgen. Het allermooiste is als je ze na een lange ziekteperiode mag uitzwaaien van de afdeling omdat ze eindelijk naar huis mogen.
Binnen de afdeling ben ik ook betrokken bij het begeleiden van nieuwe collega’s en studenten. Ik ben toetser op de afdeling en assessor. Daarnaast verzorg ik samen met een collega onze afdelingsscholingen. Allemaal dingen waar ik energie van krijg en waar ik veel van leer. Ik vind het heel leuk om studenten te begeleiden en te zien ontwikkelen tot succesvolle kinderverpleegkundigen die ouders én patiënten graag aan bed krijgen.

Ik vind het leuk om mij te verdiepen in ziektebeelden en collega’s of studenten dingen uit te leggen. Heel mooi ook dat ik nu de kans krijg om deze affiniteit vanaf september te mogen toepassen binnen mijn rol als Praktijkcoördinator!”

Het is heel speciaal als je door je inzet een glimlach van een kind krijgt terwijl hij of zij al dagen niet lekker is

Wat was je droombaan als kind?

“Zoals ik al eerder vertelde wilde ik altijd al in de zorg werken. In eerste instantie dacht ik aan een baan als neonatologie verpleegkundige. Tijdens mijn opleiding HBO-Verpleegkunde moesten we solliciteren voor onze eindstage. Ik kon toen niet terecht binnen de neonatologie afdeling en besloot voor de kinderafdeling te gaan, wat uiteindelijk voor mij de beste keuze is geweest! Ik moet er nu ook niet meer aan denken dat ik de afdeling zou moeten verlaten. Hier ligt mijn passie en mijn liefde en ik probeer dit dan ook iedere werkdag uit te stralen op de afdeling!”

Hoe zit het met de teamspirit op jullie afdeling?

“Daar kan ik kort over zijn; ontzettend goed! We hebben een hecht team dat altijd voor elkaar klaar staat. We helpen en steunen elkaar door dik en dun. Onze afdeling kan heel hectisch zijn. De kracht van ons team zit in onze aanpakkersmentaliteit en dat we ons niet snel gek laten maken. Daarnaast maken we het ook graag gezellig op de afdeling en hebben we vooral ook veel plezier met elkaar op de werkvloer!”

Hoe zie jij de toekomst van de verpleegkunde?

“Als ik naar de toekomst kijk dan maak ik mij wel zorgen. Ook binnen de zorg hebben we te maken met personele krapte en worden vacatures moeizaam vervuld.

Als er niets verandert denk ik dat we in de toekomst weer terug zullen moeten naar het taakgericht werken. Dit betekent dat we steeds minder tijd hebben voor de persoonlijke aandacht voor de patiënt. En dat is nou juist wat onze baan zo mooi maakt, en wat ontzettend belangrijk is voor het welzijn van de patiënt! Daarom hoop ik dat ik mede door mijn verhaal met jullie te delen, meer jongeren zullen kiezen voor dit prachtige beroep, waardoor we die persoonlijke aandacht die zo ontzettend belangrijk is kunnen blijven bieden.”

Welk advies zou jij jongeren die hun studiekeuze gaan maken en nog twijfelen over de studie verpleegkunde willen meegeven?

“Als je echt iets voor iemand wilt betekenen en je graag voor ander zorgt is verpleegkunde echt iets voor jou. Als verpleegkundige krijg je zoveel waardering voor je werk en ga je elke dag met een gevoel van voldoening naar huis. Dit gevoel is de mooiste beloning die je kan krijgen!”

Ben je op zoek naar uitdagend werk, hou je van spanning en wil je graag iets voor een ander betekenen? Dan is verpleegkundige bij het Maastricht UMC+ echt iets voor jou!

Deel dit verhaal:

Dit is waarom zij ervoor gingen

Menu

Bekijk onze verpleegkundige vacatures!

Werken als verpleegkundige in het Maastricht UMC+; bekijk alle openstaande vacatures.