Ik ga voor een carrière vol groei en ontwikkeling

Lees het verhaal van Fatime, 25 jaar
Verpleegkundige op de verpleegafdeling Chirurgie & Oncologie

Vertel eens, hoe ben jij tot de keuze gekomen om verpleegkundige te worden?

“Als klein meisje droomde ik van een baan in de zorg. Toen ik later een studiekeuze moest maken na de middelbare school vond ik het toch moeilijk om een geschikte opleiding te kiezen. Ik had namelijk veel verschillende interesses en vond elke opleiding wel leuk. Na de havo had ik nog geen studiekeuze gemaakt en heb ik een tussenjaar genomen waarin ik vrijwilligerswerk deed in een verzorgingstehuis. Daar deed ik mee aan de activiteiten, speelde ik spelletjes, hielp ik bij de maaltijden en ging ik koffie drinken met de bewoners. De gesprekken die ik voerde gaven me een fijn, warm gevoel. Ik haalde veel voldoening uit het dankbare werk dat ik deed. Ook werkte ik veel samen met verpleegkundigen en verzorgenden die vol passie vertelden over hun beroep en wat hier allemaal bij kwam kijken. Na nog een aantal meeloopdagen bij verschillende opleidingen (waaronder Verpleegkunde) is mijn interesse in het vak verpleegkunde alleen maar meer toegenomen en heb ik de keuze gemaakt om mij in te schrijven voor de opleiding HBO-Verpleegkunde.”

Welke opleiding(en) heb je gevolgd om verpleegkundige te worden? 

“In 2016 ben ik begonnen met het eerste jaar HBO-V aan de Hogeschool Utrecht. Hier heb ik mijn propedeuse behaald en ben ik in het tweede jaar gewisseld van school. De opleiding heb ik voortgezet op Zuyd Hogeschool in Heerlen. De eerste jaren waren vooral theoretisch en gericht op voorzorg en laagcomplexe zorg. Ik merkte al snel hoe breed de opleiding is en welke wereld van mogelijkheden er voor je openligt wat betreft specialisaties na je opleiding. Stages in de thuiszorg en verpleeghuizen hebben mij een sterke basis gegeven als jonge verpleegkundige. In het 2e jaar werd er informatie verstrekt over de duale variant van de opleiding. Hier werd ik meteen heel enthousiast van, want ik wilde heel graag in het ziekenhuis werken en vooral praktijkgericht verder leren. Een aantal gesprekken en een sollicitatie verder was ik inmiddels als verpleegkundige in opleiding werkzaam in het Maastricht UMC+, precies zoals ik graag wilde! De keuze voor het duaal traject heeft mij vele voordelen opgeleverd. Zo heb ik geleerd om klinisch te redeneren, ben ik sneller bekwaam en bevoegd geworden in verpleegtechnische handelingen en zijn mijn communicatieve vaardigheden sterk verbeterd.
Ik heb tijdens het duaal traject op een chirurgisch oncologische afdeling met de specialismen Urologie, Hoofd-hals chirurgie, Plastische chirurgie, Dermatologie, Nucleaire geneeskunde en Oogheelkunde gewerkt. Tussendoor ben ik een halfjaar naar de afdeling Cardiologie gegaan en heb ik de minor High Care op de Recovery in het Maastricht UMC+ gevolgd. In mijn laatste jaar werd de afdeling waar ik toen werkte een covid afdeling. Ook daar heb ik 1,5 jaar gewerkt, eerst als verpleegkundige in opleiding en daarna voor een aantal maanden als verpleegkundige vanuit het Plusteam. Dat is een flexibel team, ideaal om je voorkeur voor een bepaalde verpleegafdeling te ontdekken. Begin 2021 mocht de vlag uit, en ben ik afgestudeerd als HBO-verpleegkundige. Als klap op de vuurpijl heb ik een vast contract gekregen via het Plusteam. Na een korte inwerkperiode op verschillende chirurgische en interne afdelingen ben ik in oktober 2021 aangenomen als verpleegkundige op verpleegafdeling A4. Hier liggen patiënten van verschillende specialismen zoals Gastro-enterale chirurgie, Traumatologie, Gynaecologie en Maag, darm, lever (MDL) chirurgie.”

Wat maakt jouw vak als verpleegkundige zo speciaal? 

“Ons beroep is heel gevarieerd, praktisch en uitdagend. Je werkdag is echt nooit hetzelfde en je krijgt de mogelijkheid om dagelijks iets nieuws bij te leren. Doordat acute situaties regelmatig voorkomen word je kennis en handelen continu op de proef gesteld. Je werkt veel samen met collega’s en andere disciplines maar hebt daarnaast ook veel zelfstandigheid. Verpleegkunde is een dankbaar beroep waar je veel voldoening uit kan halen, daar hecht ik persoonlijk veel waarde aan.”

Wat maakt het werken binnen MUMC+ zo fijn? 

“Binnen het Maastricht UMC+ zijn er veel verschillende mogelijkheden om jezelf te profileren als verpleegkundige. Je kunt jezelf specialiseren als oncologieverpleegkundige, wondverpleegkundige, kinderverpleegkundige en nog veel meer. Er is echt een wereld van mogelijkheden binnen ons ziekenhuis! Je kunt onder andere gaan werken op een verpleegafdeling, de dialyse, op een poli of op een functieafdeling. Ook qua werkplekken is de keuze dus reuze!

Het Maastricht UMC+ staat voor verlening van de best mogelijke zorg en verbetering van de gezondheid. Dat doen we door de integratie van zorg, onderzoek en onderwijs, maar er is meer… Als verpleegkundige kun je naast het werken op een afdeling je ook inzetten voor verschillende projecten of een extra opleiding starten. Zelf ben ik sinds kort betrokken bij het project ‘healthy sleep’ dat zich richt op het verbeteren van de gezondheidstoestand van de verpleegkundigen die nachtdiensten draaien.”

Hoe zou je je werk in 1 woord omschrijven?

“Ik vind het heel moeilijk om één woord te vinden voor zo een breed vak, maar vooruit dan, ik zou zeggen: ‘variatie’.”

Wat geeft jou de meeste energie op jouw werk?

“Toen ik net begonnen was met de opleiding haalde ik veel energie en voldoening uit het herstel van mijn patiënten. Ik vond het geweldig om te zien hoe goed patiënten op hun eigen tempo herstelden na operaties of behandelingen. Tijdens de coronaperiode heb ik echter een andere kijk gekregen op de zorg. Daar waar ik altijd het idee had dat mijn taak als verpleegkundige mensen beter maken was, kwam ik erachter dat veel mensen niet beter kúnnen worden en ze voornamelijk rust en comfort nodig hebben. Het geeft mij dus ook veel voldoening als ik die rust en comfort aan de patiënten kan bieden. Daarnaast krijg ik veel energie van het samenwerken met mijn collega’s en de variatie die voorkomt op de afdeling.”

Zelf ben ik sinds kort betrokken bij het project ‘healthy sleep’ dat zich richt op het verbeteren van de gezondheidstoestand van de verpleegkundigen die nachtdiensten draaien.

Waar ligt jouw passie voor het vak verpleegkunde?

“Tijdens de middelbare school en mijn studie heb ik veel verschillende bijbaantjes gehad. Ik wisselde vaak van bijbaantje omdat ik me snel verveelde door het eentonige werk. Sinds ik verpleegkundige ben, merk ik dat ik nog lang niet uitgeleerd ben en mij dus niet kán vervelen. Dat maakt verpleegkunde het perfecte beroep voor mij! Ik ben nu bijna vier jaar in dienst bij het MUMC+ en heb nog dagelijks veel plezier en zin in mijn werk. Dit komt met name door de hectiek van en de variatie in de werkzaamheden. Ook ben je als verpleegkundige altijd bezig met het verbeteren van de zorg door onderzoeken te doen en ervaringen te delen met anderen. Ik denk dat het wel duidelijk is, de hectiek, afwisseling en de constante ontwikkelingen binnen de verpleegkunde maken dat ik zo van mijn vak houd!”

Hoe zie jij de toekomst van de verpleegkunde?

“Momenteel zie ik dat er veel verschillende innovaties zijn, voornamelijk binnen de e-health. Ik verwacht dat dit de komende jaren nog meer zal toenemen. Ik denk dat het werk van de verpleegkundige efficiënter zal worden door alle hulpmiddelen.”

Welk advies zou jij mensen die verpleegkundige willen worden willen meegeven?

“Loop eens een dag mee! Kijk mee hoe een werkdag van een verpleegkundige eruitziet en maak voor jezelf de keuze of het bij je past. Als je graag mensen wilt helpen, leergierig bent, en het niet erg vindt om de mouwen flink op te stropen tijdens iedere werkdag kan verpleegkunde een goede keuze voor je zijn!”

Ben je op zoek naar uitdagend werk, hou je van spanning en wil je graag iets voor een ander betekenen?, dan is verpleegkundige bij het Maastricht UMC+ echt iets voor jou!

Deel dit verhaal:

Dit is waarom zij ervoor gingen